Stadsprinsevan het Lampegat - Lampegat
Visual header image
Home - Stadsprinses - Stadsprinses van het Lampegat

WAT STEEKT ER ONDER DIE STEEK?

HARE DORSTLUSTIGE HOOGHEID MINA D'N URSTE

Klokslag middernacht op zaterdag 3 februari maakten ze hun historische entree: Stadsprinses Mina d’n Urste met haar hofdames Myrthe en Julia en adjudanten Django en Wisse. Een club rasechte Eindhovense carnavallers die, met de allereerste vrouwelijke én de jongste hoogheid ooit, staanvoor het versterken en vernieuwen van de Lampegatsecarnavalstraditie. ‘Ik heb vaak geroepen dat het tijd werd voor een vrouw, dus toen ik gevraagd werd, moest ik wel ja zeggen!

DE EERSTE VROUW

Rosa Mien van den Nieuwenhof (29 jaar) was zeven jaar geleden bij CV Wilhelmina al de eerste vrouwelijke Prins Bock en nu dus de allereerste Stadsprinses. Prinses ja ‘want er is gewoon een goed vrouwelijk woord voor’ aldus Rosa. Ze woont samen met Jur, is gezondheidsmakelaar bij de GGD en raadslid. Daarnaast organiseert ze Lampegatse Lulkoek en de Lampegatse Vrouwkeszitting mede en zette ze ‘Dorst en Spelen’ mee op in de Salon op ’t Plein.

Haar prinsessennaam Mina d’n Urste (traditiegetrouw elf letters) verwijst naar haar oma Mien, naar het cafe van haar vader (de Wilhelmien) én naar de Dolle Mina’s, de inspiratie voor haar moeder en de Lampegatse Vrouwkes om in 2016 een coup te plegen op Prins Bock d’n 26e en daarmee eeneinde te maken aan het mannengebeuren dat het Lampegatscarnaval van oudsher was.

Over carnaval vieren in Lampegat is Rosa duidelijk. ‘Het leuke aan Eindhoven, anders dan andere steden, is dat hier iedereen erbij hoort. Maakt niet uit wat voor pak of waar je vandaan komt, als je zin hebt mag je meedoen’. Echt ‘vurmekoar, dur mekoar’.


TRADITIES

Samen met haar gevolg vormt Rosa een bijzonder hechte club die diepgeworteld is in het Lampegatse carnaval. CV de goederenlift, vrouwkes van de toekomst, CV Katrien, CV ’t Steuntje, de Lampegatse Klokkenclub, dit is een groep die de carnavalstradities in onze stad kent en hoog in het vaandel heeft staan. ‘Als je van tradities houdt, mag je het juist doorgeven. Ik vind het fantastisch om de eerste Stadsprinses te zijn. Ik hoop dat we hierdoor meer jonge mensen verliefdlaten worden op de traditie van het carnaval vieren.’

De pakken zijn gemaakt door - nog een primeur - nieuwkomer Manou van den Berg, onder begeleiding van Mayke Muller en Antoinet Pulles. Kleurrijk, vrouwelijk en strijdlustig, omschrijftRosa ze. ‘Leuk dat wij als twee jonge vrouwen de carnavalswereld mogen opschudden’.

Om iedere plek waar de Stadsprinses en haar gevolg komen, op te zwepen hebben ze een jingle gemaakt; Rosaminaaa is vanaf nu te beluisteren op Spotify.

Hofdame Julia

Julia van der Pas (30), theatermaker en actrice, stond als klein meisje met carnaval in de ramen bij de Krabbedans. Als hofdame kijkt ze ernaar uit de tradities die ze nog niet kent, te leren kennen. ‘Ik kom in een wereld die voor mij voor een groot deel nog onbekend is, en daar ga ik echt van smullen.’ Rosa roemt haar hofdame om haar charisma, ‘zet haar maar op de planken en ze bouwt een feestje’.

Hofdame Myrthe

Myrthe van Deursen (28) is geboren en getogen in Geldrop, maar sinds haar relatie met Wilt geadopteerd door de Wilhelmina club. Ze werkt als advocaat arbeidsrecht bij AKD Advocaten, loopt halve marathons en is lid van de Young Business Club van PSV. Samen met adjudant Django richtte ze CV het zilveren eike op. Volgens Rosa is Myrthe ‘de gangmaker van het stel die het altijd volhoudt en blijft lachen’.

Adjudant Django Baten

Django Baten (31), een echte Eindhovense horecaman, heeft een relatie met Annabel en is trotse eigenaar van Django’s pizzeria en lid van CV Wilhelmina (hij was er de jongste prins ooit). Rosa kent hij al zijn hele leven. ‘Op ieder feestje kijk ik einde van de avond rond en dan weet ik dat Django en ik daar nog staan’ aldus de Stadsprinses.

Adjudant Wisse Dekker

Wisse Dekker (39), nog zo’n echte Eindhovenaar, is werkzaam in de IT, maar vooral; een fanatieke carnavaller. Zijn ouders zaten bij d’Haonen, maar sinds ie ‘Adje’ was (twee keer al, bij broertje Timo én bij Rosa, die hem toen haar beste adjudant noemde) werd ie lid van CV Wilhelmina. Ditjaar zou hij vorst worden daar, maar ’waar is Wisse’ komende carnaval? Naast Mina d’n Urste op het podium!