Commissie protocollaire zaken

Het protocol is ontstaan doordat bij de SFEC de wens leefde om het gezelschap rondom de Stadsprins uit te breiden met een groep personen, die men de karakters zou gaan benoemen. Afhankelijk van de behoefte kon dit aantal karakters worden uitgebreid.

In eerste instantie bestonden de karakterrollen Chef de Protocol en D’n Veldwachter. Waarbij Chef de Protocol het eerste aanspreekpunt is wat betreft de officiële plichtplegingen en gebeurtenissen inclusief het opstellen van de planning voor de bezoeken en D’n Veldwachter voornamelijk zorgdraagt voor de veiligheid van ZDH en zijn gezelschap.

Aan deze karakterrollen werden de Urste Burger van Oud- Eyndhoven, De Assessor en even later ook een Hoftapper toegevoegd. 

Waarbij de taken van de Urste Burger voornamelijk gerelateerd zijn aan de boerenbruiloft, welke traditiegetrouw plaatsvind op carnavalsdinsdag. De Assessor heeft voornamelijk de taak om de Urste Burger te ondersteunen bij diverse aangelegenheden, waaronder het uitreikingen van diverse onderscheidingen zoals de Ridder of de Grote Federatie Onderscheiding aan Lampegatters die zich verdienstelijk hebben gemaakt voor het Lampegatse Carnaval. De Hoftapper heeft de belangrijke taak om ZDH en zijn gevolg te voorzien van een drankje tijdens de officiële gebeurtenissen

Chef de Protocol

Mijn naam is Tamara, en sinds november 2015 ben ik actief binnen het carnavalsgebeuren, eerst als voorloopster van de Stadsprins. Altijd met plezier zorgde ik ervoor dat de prins en zijn gevolg veilig door de menigte naar het podium konden en dat Stadshofkapel de Eendracht voldoende ruimte had voor hun muziek.

Inmiddels heb ik de rol van Chef Protocol overgenomen van Danny. Samen met Bart Wouters plan ik de bezoeken aan evenementen en verenigingen in de aanloop naar en tijdens carnaval, zodat alles soepel verloopt. Tijdens bezoeken ben ik het eerste aanspreekpunt en zorg ik dat alles goed georganiseerd is. Als ik er niet ben, kan Bart de planning overnemen.

Ik vervul deze functie met veel plezier en kijk ernaar uit om nog jarenlang bij te dragen aan een geweldig carnaval.

Met carnavaleske groet,
Tamara Koopmans-Linssen

Urste Burger van Ouw Eynthoven

Ik ben Henri, geboren en getogen Lampegatter, en mijn carnavalsreis begon in 1986 bij CV De Blauwbuiken. Na de opheffing van deze vereniging ben ik toegetreden tot CV De Lichtstadnarren, waar ik 17 jaar als spreekstalmeester optrad en sterke banden smeedde met andere Lampegatse verenigingen. In 2018 sloot ik me aan bij de Commissie SFEC EV om de samenwerking tussen verenigingen te versterken.

Via deze weg ontmoette ik mijn voorganger, Peter van Luijtelaar, die me vroeg om zijn rol als Urste Burger over te nemen. Deze taak vervul ik nu met trots tijdens het Lampegatse carnaval.

Als Urste Burger leid ik de installatie van de nieuwe Stadsprins tijdens het Federatiebal en verbind ik het boerenbruidspaar op carnavalsdinsdag in de onecht. Daarnaast onderscheid ik vrijwilligers met de “Ridder” of “GFO” (Grote Federatie Onderscheiding) voor hun inzet.

Ik ondersteun de Stadsprins en zijn gevolg met raad en daad om bij te dragen aan een mooi carnaval.

Henri

Assesor

Hi, Ik ben Bart, Assessor van het mooie Lampegat en geboren en getogen Eindhovenaar. Ik ben werkzaam als werkleider op de sociale werkvoorziening van Eindhoven. Het carnaval is me van jongs af aan al bijgebracht door mijn ouders. Eerst bij CV de Mulders in de Achtste Barrier en daarna overgegaan naar CV de Lichtstadnarren.

Vanaf mijn 16e ben ik al vrijwilliger bij de Federatie. Gestart bij de Commissie optochtbegeleiding, daarna naar de Commissie stadsprinsenwagen, vervolgens als Hoftapper en nu als Assessor. Als Assessor ondersteun ik D’n Urste Burger bij zijn taken, ondersteun en begeleid ik het Prinselijk Gezelschap én ben ik schatkistbewaarder. 

Gr Bart!

Veldwachter

Ik ben Mathy, geboren in 1956 als trotse Lampegatter. Mijn carnavalsavontuur begon in 1975 als muzikant in de Hofkapel van CV de Blauwbuiken. Daarna sloot ik me aan bij de Raad van Elf en later bij het bestuur, maar in 1997 besloot ik te stoppen toen de vereniging naar de Rozenknop verhuisde.

Na enige tijd bij de Lichtstadnarren, waar ik opnieuw carnavalsvriend Henri tegenkwam, nam ik in 2011 afscheid. Later kwam de functie van Veldwachter op mijn pad. Ik meldde me spontaan aan en werd in 2015 benoemd als opvolger van Flip Raap, iets wat het F.E.C.-bestuur enthousiast verwelkomde.

Als Veldwachter begeleid ik de Stadsprins en zijn gezelschap en zorg ik dat iedereen bij elkaar blijft tijdens het carnaval. Daarnaast bewaak ik, samen met D’n Urste Burger en de Assessor, de protocollen en het verloop van de festiviteiten, zodat alles soepel verloopt.

Mathy

Veldwachter

Hallo,  ik ben Henk, Lampegatter in hart en nieren. 

En ja het klopt, het is echt waar… broertje van Mathy. 

Carnaval is mij met de paplepel ingegeven. Het begon halfweg jaren 60,  waar ik als kleine jongen met vader en/of moeder naar de carnaval ging. Als eerste naar het wijkgebouw en later de verenigingen waar vader lid van was en werd zoals de Lords en de Blauwbuiken. Bij die laatste ben ikzelf in 1980 actief al raadslid en adjudant mijn grote carnavalsreis begonnen. Uiteindelijk ben ik onder mijn pseudoniem Ad, (interim) bij de SFEC terecht gekomen als invaller en ondersteuning voor Mathy waarbij wij de taak als veldwachter samen delen. 

Met veel plezier wil ik dan ook, samen met SFEC en alle vrijwilligers welke actief zijn binnen het Lampegatse carnaval, als team zorg te dragen voor een mooie, geweldige, gezellige carnavalstijd. 

Salaai

Henk Smits 

Oranjegarde

Het Carnavalsfeest van je Leven!

De Oranje Garde is een onderdeel van protocol en speelt een belangrijke rol tijdens de carnavalsvieringen in Eindhoven. De leden van de Oranje Garde zorgen voor een georganiseerde en feestelijke uitstraling en zijn herkenbaar aan hun oranje-blauwe tenue. Samen begeleiden zij de stadsprins, lopen ze voorop en maken we van elk moment een feest!

Leden van de Oranje Garde worden verwacht aanwezig te zijn bij diverse carnavalsactiviteiten, zowel in het voor- als naseizoen. Tijdens carnaval zelf lopen ze voorop bij optochten en ondersteunen ze de festiviteiten.

De Oranje Garde is bedoeld voor jonge carnavalisten, tussen de 18 – 30 jaar, die een actieve rol willen spelen in de organisatie en uitvoering van het Eindhovense carnaval.

Meld je aan via secretaris@lampegat.com en vier het feest van je leven!

Stadshofkapel
De Eendracht

Stadshofkapel De Eendracht opgericht in 1955 en inmiddels al ruim 60 jaar een begrip in Eindhoven en omstreken.

Sinds 1976 is zij de vaste begeleidingskapel van de Stadsprins van Lampegat. Keer op keer maken ze samen met de Stadsprins en zijn gevolg een feest van elk optreden. 

Maar ook zonder Stadsprins zijn ze actief en treden ze regelmatig op op de leukste locaties. Voor meer informatie mail:

 Stadshofkapel@gmail.com